fbpx
Previous
Next

The plumbing quiz

Think you know all there is to know about plumbing? Take our quick plumbing quiz to prove it – answers are at the bottom of this page.

1. Which basic laws of nature does plumbing follow?

a) conductivity, acceleration and motion
b) gravity, pressure and water seeking its own level
c) motion, elasticity and resilience

2. What are the two subsystems in your home plumbing system?

a) incoming freshwater and outgoing wastewater
b) hot water and cold water
c) low pressure water and high pressure water

3. Can the two subsystems overlap?

a) yes, but only if the overlap is underground
b) yes, an overlap is recommended if the pipes are wider than 2 inches
c) no, as wastewater could pollute the freshwater

4. What seals the trap to prevent sewer gases entering household drains?

a) water pressure
b) air admitted by vent stacks and pipes
c) the aerator

5. Which of the following is the normal temperature setting for a home water heater?

a) 32 degrees Celsius
b) 48 degrees Celsius
c) 82 degrees Celsius

6. What degree of pressure is required to ensure smooth drainage?

a) high pressure
b) low pressure
c) it’s about gravity, not pressure

7. Is a sink trap still necessary in a modern efficient drainage system?

a) only if using pipes of three inches or less
b) yes, they are essential
c) they are only needed if there is no sink filter

8. What are the most common causes of sink blockages?

a) toilet paper and cotton wool
b) cleaning detergents and toothpaste
c) grease and hair

9. What is a bridge in a plumbing system?

a) where one pipe crosses over another
b) the trap valve
c) the meeting point of two subsystems

10. If your home is flooding in a plumbing emergency, what should you do?

a) buy a DIY kit and Google how to fix the problem
b) use adhesive materials to seal the source of the leak
c) turn off the stopcock and call your local plumber

ANSWERS: 1B, 2A, 3C, 4B, 5B, 6C, 7B, 8C, 9C, 10C

There's more

/vc_row]